Hoe begin je met genealogisch onderzoek? Heb jij ook altijd willen weten hoe jouw familie stamboom eruit ziet? Van wie jij afstamt? Waar komen je grootouders vandaan en welke paden hebben zij bewandeld door te komen waar ze nu zijn? Voert jouw genealogisch onderzoek jou naar het buitenland of blijf je binnen onze landgrenzen? Hoe dan ook, genealogisch onderzoek is behoorlijk hip and happening aan het worden. Ik zal je meenemen op mijn eigen onderzoek en deel leuke feitjes met je. Je zult zien dat genealogisch onderzoek helemaal niet stoffig hoeft te zijn.

Wat is genealogisch onderzoek?

Een genealogisch onderzoek is kort gezegd het doen van onderzoek in je familiegeschiedenis. Je gebruikt hiervoor verhalen van familie, foto’s van voorouders en historische gegevens. Genealogie wordt ook wel stamboomonderzoek genoemd. Genealogie wordt steeds meer populair door televisie programma’s zoals verborgen verleden. Let wel, bij zo’n programma lijkt alsof alles van een leiden dakje gaat. Er gaat iemand naar het archief en de hele familielijn is al bekend. Dat is natuurlijk superfijn voor de mensen die meedoen met zo’n programma. Daar draait het programma ook om. Maar in het normale leven kan een genealogisch onderzoek weken, maanden tot wel jaren duren.

Het maakt het ook spannend. Tot met en met wanneer kan jij terug in jouw familiegeschiedenis? Dat een stamboom populair is, zie ik ook terug in de leuke dingen online. Er zijn van die leuke stambomen waaraan elk takje een familielid gekoppeld is. Stambomen in de vorm van fotolijstjes, digitale stambomen en zelfs complete muurstickers. Super leuk om te hebben maar ook om cadeau te geven.

Hoe begin je met genealogisch onderzoek?

Je begint altijd bij jezelf. Wel zo makkelijk. Schrijf op wie je ouders zijn, hun geboortenamen en geboorteplaats. Ga daarna door met je grootouders, vraag na waar zij geboren zijn en de geboortedata. Stel zoveel mogelijk vragen, ook degene waarvan je denkt dat dit niet relevant kan zijn. Schrijf je antwoorden op, zodat je het niet vergeet. Ik ben begonnen om alles op papier te schrijven. Dat vond ik in die tijd het eenvoudigst, maar je kunt ook prima online beginnen. Er zijn goede programma’s die je kunt installeren op je computer die speciaal ontworpen zijn jou te helpen met het organiseren van jouw stamboom.

Hoe begin je met genealogisch onderzoek?

Tijd om te erachter te komen

Er is thuis waarschijnlijk al een schat aan informatie te vinden. Je kunt denken aan krantenknipsels, familiebijbels, huwelijkscertificaten, geboorte- en overlijdensakten. Brieven, dagboeken en foto’s. Je kunt zelf informatie vinden op de achterkant van een foto, zoals een naam, plaats en / of datum. Je zult merken dat er vier onderwerpen zijn waar je vooral mee bezig zult zijn. Dit zijn: Naam, datum, plaats en relatie. Als jij op onderzoek uit gaan, zul je misschien ook in archieven terecht komen. Alhoewel je steeds meer online gegevens te zien krijgt.

In het archief kun je mensen achterhalen aan de hand van hun naam, geboorte-, huwelijk, overlijden. De plaatsen waar zij gewoond hebben en de relatie met anderen. Huwelijk, scheiden en kinderen. Je zult wellicht nu al verder zijn, na je eigen onderzoek in je eigen familiekring. Misschien heb je verhalen of feiten gehoord die je nog niet kende. Je hebt in deze tijd toch al aardig wat op papier staan. Je weet (hopelijk) wie je ouders zijn en je grootouders. Toch houdt het daar meestal wel op. Hoe kom je er nu achter hoe de stamboom zich verder terug ontwikkeld?

Het gebruik van openbare bronnen

Ik wil je wel meegeven dat je alleen gegevens op kunt vragen als mensen gestorven zijn. Een heleboel gegevens en personen kun je niet online vinden. Dat heeft de eenvoudige reden dat er mensenhanden zitten achter het digitaal inzichtelijk maken van archiefstukken. Dat vergt tijd en je zit ook nog met persoonsbescherming. Niet alle gegevens mogen en kunnen online gepubliceerd worden. In deze gevallen kun je altijd contact opnemen met het betreffende archief om een afspraak te maken. Je kunt altijd deze stukken inzien bij het archief zelf.

Online en openbare bronnen:

Een goed begin is bij WiewasWie. Pak je gegevens erbij en kijk of je hier (meer) informatie kunt vinden over je voorouders. Zo vond ik één van mijn voorouders en enkele gegevens die ik nog niet kende. Deze gegevens brachten me weer verder naar mijn volgende bestemming qua zoektocht. Het leuke aan een genealogisch onderzoek vind ik dat je steeds een stukje verder komt. Soms ben je weken aan het zoeken naar bepaalde informatie. Het kan ook zomaar zijn dat je achter elkaar behoorlijk wat informatie vind.

Centrum voor familiegeschiedenis. Ga digitaal op onderzoek uit in een ruime bibliotheek van archiefstukken. Zoek tussen foto’s, krantenknipsels, oorlogsbronnen en persoonskaarten. De studiezaal van het nationaal archief is geopend op afspraak.

My Heritage is onder andere bekend door het televisie programma Verborgen verleden. Je kunt hier een DNA kit bestellen, en erachter komen via jouw DNA waar jouw (verre) voorouders vandaan komen. Super leuk natuurlijk. Je kunt hier je stamboom online maken en zoeken in miljarden gegevens. Het gebruik van My Heritage is gratis, maar je zult zien dat je voor meerdere functies een betaald abonnement nodig hebt. Ze werken met verschillende pakketten, maar met het goedkoopste pakket kun je al behoorlijk ver komen.

Delpher is ook een fijne website, waar je kunt zoeken in (oude) krantenberichten. Zoek de naam in van je voorouders, je krijgt de resultaten te zien die zij beschikbaar hebben. Aan de linkerkant in het menu kun je de zoekopdracht verfijnen als er teveel resultaten zichtbaar zijn.

Hoe begin je met genealogisch onderzoek? Vergeet deze bronnen niet!

Zoek hier in een collectie van maar liefst miljarden documenten! Deze website is uniek aangezien deze geheel gratis is. Dit wordt mogelijk gemaakt door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zij bieden de hulpmiddelen gratis aan alle mensen aan, ongeacht hun tradities, cultuur of godsdienst. Zij hebben ook informatie over enkele voorouders, waar ik op zoek naar ben. Deze gegevens staan (nog) niet online, maar kan ik wel in een studiezaal bekijken. Helaas is het voor mij te ver reizen, zodat ik deze gegevens nog niet kan bemachtigen.

Steeds meer gemeentes in Nederland plaatsen het genealogische archief online. Het kan een goede kans bieden. Let er wel op dat het zoeken online nog in de kinderschoenen staat. Het kan zijn dat de gegevens die jij zoekt (nog) niet beschikbaar zijn online. Je kunt hiervoor altijd contact opnemen om te vragen of je bepaalde stukken wel kan komen bekijken in de gemeente zelf.

Laten we de “oude vertrouwde” zoekmachine niet vergeten. Deze zoekreus kan verrassende resultaten geven, en je precies naar de website leiden die je meer kan vertellen over je voorouders. Door te gaan zoeken via google, ben ik weer wijzer geworden. Ik moet je wel meegeven, dat het onderzoeken van je stamboom verslavend kan zijn. Het kan zo leuk zijn om op onderzoek uit te gaan.

Ik wens je succes maar ook veel plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.