Waar wonen mijn naamgenoten? In welke plaatsen wonen er mensen met mijn achternaam en hoe vaak komt mijn achternaam voor? Het zijn heel normale vragen als jij je bezig gaat houden met genealogie. Misschien ben jij helemaal niet bezig met je stamboom maar ben je gewoon benieuwd naar de herkomst van jouw achternaam. Het is natuurlijk erg leuk om te ontdekken hoe jouw naam ontstond en waar deze in Nederland voorkomt.

Wellicht kom je daar achter op de website van de Nederlandse namenbank. Dit is namelijk een website waar je kunt zoeken tussen 320.000 familienamen. Je krijgt hier ook te zien hoe vaak je achternaam voorkomt en in welke provincies. Niet alle familienamen staan erin, maar met meer dan 320.000 familienamen op de website, kun je een kansje maken.

Waar wonen mijn naamgenoten?

De Nederlandse namenbank werkt eenvoudig. Maak gebruik van het zoekbalkje om je familienaam in te typen. Klik op zoek waardoor je een overzichtskaart te zien krijgt van Nederland. Op deze manier krijg je een goed overzicht per gebied hoe vaak je familienaam ongeveer voorkomt. Boven de overzichtskaart staan een aantal opties waarmee je meer achtergrondinformatie kunt vinden over jouw familienaam.

Wat betekent het?

Bekijk hier hoe vaak jouw familienaam voorkomt en de verspreiding ervan.

Hier zie je een verklaring van jouw achternaam. Hier staat, mits beschikbaar en bekend, een analyse over de herkomst van je familienaam.

Lees hier verschillende bronnen met naamsvermeldingen en literatuurreferenties.

Onder varianten kun je allerlei varianten bekijken van jouw achternaam. Dat kan zeer handig zijn voor jouw stamboomonderzoek aangezien er vroeger nogal eens variaties voorkwamen van dezelfde naam. Voordat Napoleon een achternaam verplicht stelde, werden namen nogal eens anders geschreven.

De naam Jacobsen, kon nog wel eens als Jakopsen of Jacoppsen geschreven worden. Als je bij een stamboomonderzoek niet je achternaam terug kan vinden, probeer dan varianten van je achternaam. Op deze manier is er een grotere kans op slagen.

Hier vind je alle bronnen die het Centrum van geschiedenis beschikbaar heeft. Je kunt hier zoeken in stambomen, scans en in een bibliotheek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.