Waarom zou jij je stamboom maken? Je hebt het plan opgevat om toch maar eens te beginnen met genealogie. Na het kijken van het televisie programma Verborgen verleden ben je nieuwsgierig geworden naar jouw voorouders. Je wilt eigenlijk wel weten wie je voorouders waren, en waar zij woonden. Eigenlijk maakt het je razend benieuwd. Maar helaas komt het er niet van, het uitzoeken lijkt je een heel gedoe. Je bent misschien heel druk met je werk, je gezin. Je wilt ook nog sporten en met vrienden afspreken. Een stamboom is leuk en aardig, maar hoe vind je de tijd?

Deze argumenten hoor ik best regelmatig. Het is zo dat genealogie oftewel stamboomonderzoek populair wordt. Vooral onder mensen onder de 65 jaar. Voorheen leek het wel iets voor mensen die de pensioen gerechtigde leeftijd hadden. Onder de noemer “Zij hebben de tijd ervoor”. Nou, ik kan je verzekeren dat ik mensen ken die na hun pensioen drukker zijn dan ooit tevoren. Leuk vind ik dat, dat aannames vaak niet kloppen. Een stamboom maken is echt niet (meer) stoffig en saai. Momenteel is er echt een ommezwaai bezig op dit gebied. Het is hot, hip and happening om bezig te zijn met jouw voorouders. Je kunt er nu zelfs digitaal mee bezig zijn.

Waarom zou jij je stamboom maken?

Zelf ben ik een (nog lang niet pensioengerechtigde) vrouw die midden in het leven staat. Ik werk, woon samen en sport graag. Ook heb ik een leuke hobby waar ik net zoveel tijd in kan steken, als lukt. Genealogie oftewel stamboom onderzoek. En leuk dat ik het vind!! Ik schijn niet de enige te zijn die bezig is met het verleden. 😉 Een vriendin van mij kan geen genoeg krijgen van oude zwart wit foto’s, en een ander vraagt regelmatig leuke anekdotes aan haar opa en oma.

En samen kijken we regelmatig naar het programma Verborgen verleden, waar mensen achter hun familie geschiedenis komt. Waarom ben jij wel bezig met je stamboom en een ander niet? Dat heeft natuurlijk alles te maken met interesse en de tijd die je hebt om aan je hobby te investeren. Een lieve vriendin zegt me altijd dat ze geen tijd heeft voor hobby’s of om even tijd voor zichzelf vrij te maken. Ze heeft het gevoel dat ze geleefd wordt. We gingen voor de grap eens bijhouden wat zij dat wel doet in de tijd die ze “even” had voor zichzelf. Daar kwamen verrassende inzichten uit aangezien de ongeveer 1 uur per dag besteed aan filmpjes kijken op haar mobiel. Verder kijkt ze 2 uur televisie per dag en is ze “druk in haar hoofd” met van alles wat ze eigenlijk zou moeten doen.

Nu schrijf ik dit niet om je schuldig te laten voelen. Maar ik schrijf dit op om duidelijk te maken dat er altijd wel een bepaalde tijd van de dag is, waarop je even niets doet. Nee, je hoeft je dagen niet volledig in te plannen natuurlijk, maar mijn vriendin zag in dat ze eigenlijk wel tijd had om iets leuks te doen voor zichzelf. Het was voor haar een bevrijding om er eigenlijk achter te komen dat ze wel genoeg tijd had voor zichzelf naast haar baan. Ze besloot om 1 uur per dag minder televisie te kijken, zodat ze met haar hobby kon beginnen. Zo zie je maar dat het echt kan lonen om tijd te maken voor jezelf.

Waarom zou jij een stamboom maken en voor wie?

Er zijn mensen die zich laten afremmen om een stamboom te maken. Ze vragen zich af voor wie ze het eigenlijk doen. Maak jij een stamboom voor je kinderen? Voor je ouders die nog leven? Of doe het je het toch voor jezelf? Er is een reden dat je dit nu aan het lezen bent, dus ben je wel nieuwsgierig. In de eerste plaats lijkt het me dat een stamboom uit wilt zoeken voor jezelf. Als je het met een bepaalde reden gaat doen, dan kan het voelen als een verplichting en dat kan remmend voelen.

Als jij de behoefte voelt om bezig te zijn met stamboom onderzoek, dan moet je dat gewoon lekker gaan doen. Wat let je om te beginnen? Lees hier hoe je begint en kom meer te weten over jouw familie geschiedenis. Hoe leuk is het om achter verhalen te komen die jij nog niet kende? Hoe heeft jouw opa je oma leren kennen? Wie waren zij toen ze jonger waren en waar groeiden zij op?

Stamboom onderzoek

Uit eigen ervaring kan ik nu wel zeggen dat stamboom onderzoek heel spannend en leuk kan zijn. Je kan achter gegevens komen waar je geen weet van had. Ik heb bijvoorbeeld nooit mijn oma gekend aangezien ze gestorven was voordat ik op aarde rond kwam te huppelen. Mijn oma was Russisch, en ik was en blijf razend nieuwsgierig naar haar. Hoe zou haar stem hebben geklonken en hoe zouden haar ouders zijn geweest? Ik had haar een miljoen dingen willen vragen zoals waarom ze naar Nederland kwam. Of ze verliefd was op opa en of zij haar ouders bewust had achtergelaten in Rusland.

Ik besef dat ik geen antwoord krijg op deze specifieke vragen. Maar door stamboom onderzoek kan ik wel gegevens inzien en verkrijgen wat mijn beeld van haar een stukje completer maakt. Waarom zou jij je stamboom maken? Hopelijk heb ik jou ook nieuwsgierig gemaakt om jouw eigen stamboom onderzoek te gaan doen. Waar ben jij benieuwd naar en welke familie stamboom wil je onderzoeken? Die van moeders of vaderskant? Misschien wel van beide? Ik wens je veel succes en plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.